ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van ma 21 aug 2017
Radio uitzending van ma 21 aug 2017

Vodcast

Hoe werkt het?

Een klein (en gratis) software-programma op je computer controleert of er een nieuwe aflevering voor vodcast beschikbaar is en als dat zo is, dan haalt het programma deze automatisch binnen. Je hoeft nooit meer de programmagids te spellen en de videorecorder te programmeren.

Wat zijn de voordelen van Vodcast?

- Tv-programma's bekijken als er geen tv in de buurt is

- Tv-programma's bekijken waar en wanneer het jou uitkomt

- Tv-programma's automatisch in een archief opslaan

- Tv-programma's eenvoudig doorsturen naar anderen

Misverstanden

Vodcasten is alleen voor mensen met een Apple computer.

Nee, dat is dus niet waar. Podcasten is platform onafhankelijk. Het werkt ook op een computer met Windows of Linux.

Podcasten is alleen voor mensen met een iPod (Apple Mp3-speler).

Nee, dat is dus ook niet waar. Iedere Mp3-speler met videoschermpje voldoet.

Vodcasten is ingewikkeld en duur

Nee, vodcasten is juist erg eenvoudig en het kost niets. Je bepaalt zelf wat je binnenhaalt. AVRO vodcasts zijn bovendien betrouwbaar, er zitten geen virussen of spyware in.

Ik wil een vodcast bekijken. Wat moet ik doen?

Elk programma dat zijn uitzendingen als vodcast aanbiedt, heeft een adres (url) op internet waar die uitzendingen te vinden zijn. Dat adres heb je nodig om je computer te kunnen laten controleren of er een nieuwe uitzending beschikbaar is. Je abonneert je als het ware op een tv-programma. Dat abonneren is - zoals bekend - helemaal gratis en kun je te allen tijde met één klik opzeggen.

Het vodcast internetadres is belangrijk (een zogenaamde 'RSS feed') en moet je éénmalig invoeren in je vodcast-programma. Wij raden je aan om iTunes (zowel voor Mac als Windows gebruikers) als vodcast-programma te gebruiken. Op internet zijn echter ook andere vodcast-programma's te vinden zoals Juice of Ipodder, mocht iTunes je niet bevallen.

Stap voor stap

1. Download en installeer iTunes, Juice, Ipodder of een ander vodcastprogramma

2. Abonneer je op de Vodcast door onderstaande URL te gebruiken: http://feeds.feedburner.com/Eenvandaagvodcast

Voor iTunes gebruikers:

3a. Als je iTunes hebt geïnstalleerd klik dan onder het programma dat je wilt downloaden op de link "automatisch abonneren". Nu ben je geabonneerd en iTunes begint tegelijkertijd de laatste uitzending te downloaden.

Voor gebruikers van andere vodcast programma's:

3b. Als je een ander vodcast programma hebt geïnstalleerd klik dan op handmatig abonneren. Er verschijnt een nieuw venster met in de adresbalk het adres van de zogenaamde RSS-feed. Kopieer (Ctrl+C) dit adres. Ga vervolgens opzoek naar het menu onderdeel in je vodcast-programma waar je je kunt abonneren op een podcast/feed.

4b. Plak het adres (Ctrl+V) vervolgens in je vodcast-programma. Nu ben je geabonneerd en je vodcast programma begint de laatste uitzending te downloaden.

De binnengehaalde bestanden kun je gewoon op een CD branden en afspelen op je computer of je Ipod, zodat je jouw favoriete programma onderweg kunt bekijken.

Abonnement opzeggen

iTunes gebruikers kunnen hun abonnement op een vodcast heel makkelijk opzeggen. Selecteer in iTunes de vodcast die je wilt opzeggen en druk op de "delete" toets. iTunes vraagt of je het zeker weet. Bevestig dat door te klikken op "verwijderen". Vervolgens vraagt iTunes of alle al gedownloade vodcasts verwijderd moeten worden of deze behouden moeten blijven. Klik op "verwijderen" als je alle gedownloade vodcasts op je computer wilt verwijderen. Nu heb je het abonnement opgezegd en heeft iTunes (afhankelijk van wat je hebt aangegeven) alle bestanden van de uitzendingen die bij deze vodcast horen van je computer verwijderd. Raadpleeg voor het opzeggen van je abonnement in andere vodcast-programma's de help functie van het programma.

Wat is vodcasten?

Vodcasten is het ontvangen van een videobestand op je computer via het internet en dat op je iPod afspelen. Ook de uitzending van Eénvandaag wordt als vodcast aangeboden. Rond 12 uur 's nachts wordt dagelijks de meest recente uitzending online geplaatst. Abonneer u nu op de vodcast van EénVandaag.